Sağlık sigortası yaptırırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Sağlık sigortasında sigorta yaptıracak kişinin beyanı esas alınmaktadır. Bu yüzden talepte bulunan kişinin sigorta şirketini yanıltıcı beyanda bulunmaması gerekir. Aksi takdirde ya da buna neden olacak şekildeki sessizliği sigorta şirketine sözleşmeden cayma hakkı verecektir.
Sigorta yaptıracak kişi tarafından sigorta şirketi ile karşılıklı mutabakata vardıktan sonra kabul edilen poliçenin ücreti ödenir. Poliçede muafiyet, indirim veya ek prim uygulaması var ise bunun sigorta yaptıracak kişi tarafından detaylı bir şekilde bilinmesi ve de bunun avantajlarının, dezavantajlarının öğrenilmesi gerekmektedir.
Poliçede sunulan teminatların kapsamının tam olarak öğrenilmesi böylece sigorta şirketinin ve de sigortayı yaptıracak kişinin üzerlerine düşen yükümlülükleri öğrenmesi için poliçeyi ve eklerini okuması gerekmektedir. Poliçe alındığında teminat ne zaman başlar?
Sigortalının sorumluluğu, poliçenin ilk taksidinin ödenmesinden itibaren başlar. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00 ‘de başlar ve öğleyin saat 12.00’ de sona erer.
Hangi durumda teslim edilmesi gereken belgeler nelerdir?
Sigorta ettiren veya sigortalı kaza veya hastalık sonucu ödenmesi gereken muayene, tedavi ilaç ve hastane masraflarını gösteren belgelerin asıllarını veya asıllarından şüpheyi davet etmeyecek suretlerini tedaviyi yapan hekim veya hastanece doldurulacak şirket ihbar ve tedavi formları ekinde teslim etmekle yükümlüdür.
Hangi sağlık harcamaları poliçe kapsamı içindedir?
Sağlık sigortası başlangıç tarihinden sonra oluşan hastalık ve kazalara ilişkin harcamalar, poliçe özel ve genel şartları ve istisnalarında tanımlandığı şekilde kapsam içinde olup, teminatlar dâhilinde karşılanmaktadır.
Teminat dışı kalan haller nelerdir?
Sigortalının intihara teşebbüsü nedeniyle meydana gelebilecek hastalık veya yaralanma halleri ile esrar, eroin gibi uyuşturucuların kullanımı teminat dışı kalan hallerdir.
Türkiye’de Sağlık sigortası hangi aşamadadır?
Türkiye’deki özel Sağlık sigortalı kişi Türkiye nüfusunun %1’ini karşılamaktadır. Yaklaşık 1.500 000 kişinin özel Sağlık Sigortası vardır.
Kasko poliçesinde araç bedeli enflasyona karşı nasıl korunmaktadır?
Piyasa rayici ile sınırlı kalmak şartıyla, bir yıl içerisinde belirlenen bir enflasyon oranında sigorta bedelinin artışını teminat altına almak mümkündür. Bu amaçla oluşturulmuş klozu almak gerekir.
Araç el değiştirdiğinde, kasko poliçesi de el değiştirir mi?
Araç el değiştirdiğinde, kasko poliçesi el değiştirmez. Poliçe iptal edilerek işlememiş günlerin primi gün esasına göre sigortalıya iade edilir. Aracı yeni satın alan kişi, isteği halinde yeniden sigorta yaptırabilir.
Sigortalı öldüğünde kasko sigorta poliçesinin durumu ne olur?
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.
Araç, noter satışı olmaksızın, el senedi ile satılmış ve alan kişi kazaya karışmış ise, satan açısından sorumluluk sözkonusu olur mu?
Mevzuata göre, araçlara ilişkin mülkiyet değişikliği noter satışı ile mümkündür. Noter satışı olmayan araç için işleten sıfatı değişmez. Her iki tarafın kendi aralarında yapmış olduğu el sözleşmesi satan kişinin sorumluluğunu kaldırmaz.
Hasarsızlık indirimine hak kazanmış bir aracın sigorta yenilemesinin başka şirkete yaptırılması durumunda hasarsızlık indirimi devam eder mi?
Önceki poliçede hasarsızlığa hak kazandığına ilişkin bir belgenin, önceki sigorta şirketi tarafından yeni sigortayı yapacak olan şirkete intikal ettirilmesiyle, hasarsızlık indirimi devam eder. Hasarsızlık indirim hakkının kaybolmaması için sigortaya ara verilmemesi esastır.
Hasarsızlık indirimine hak kazanmış bir araç satıldığında, yeni alınan araçta da bu hak devam eder mi?
Devam edebilir. Hasarsızlık indiriminden yararlanabilmek için poliçenin kesintisiz devam etmesi şarttır. Yeni araç satın alındığında, zeyilname ile yeni aracın poliçeye dahil edilmesi gereklidir. Bunun için sigortalı, yeni aracı hemen satın almamışsa, satın alıncaya kadar geçen sürede poliçeyi dondurabilir. Sigorta bitim tarihinden önce herhangi bir tarihte, yine aynı cins araç alındığı bildirildiğinde, poliçe süresi, durdurulan süre kadar uzatılır ve hasarsızlık indirimi yeni araçta da devam ettirilir. İki araç arasında prim farkı var ise sigortalıdan tahsil edilir.
Araç, başka bir taşıtla taşınırken hasar meydana gelirse, kasko sigortası hasarı karşılar mı?
Aracın kendi gücüyle girip çıkacağı, ruhsatlı ve tarifeli çalışan gemi ve trenlerde taşınması esnasında oluşan hasarlar teminata dahil olup, diğer taşımalar sırasında oluşan hasarlar kapsam dışındadır.
Aracın çekilmesi esnasında oluşan hasarlar, kasko sigortasına dahil midir?
Kamu otoritesi tarafından çekilmesi esnasında oluşan hasarlar teminata dahildir.
Aracın aksesuarları kasko sigortalarına dahil midir?
Standart lastik ve jantlar otomatik teminat kapsamındadır. Araca sonradan ilave edilen özel lastik, çelik jantlar, değer olarak standartlarından farklı olduğu için, değerleri sigortalı ile sigortacı tarafından mutabık kalınarak tesbit edilmeli, poliçede ayrıca belirtilmelidir. Orijinal olmayan radyo, teyp, kolonlar, equalizer, klima, alarm, telsiz, telefon, faks, otomatik anten, takometre gibi cihazlar, ancak ek prim alınarak kasko poliçesi kapsamına dahil edilebilirler. Bu tür cihazların marka ve bedellerinin kasko poliçesinde mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Bu cihazlar aracın orijinalinde var ise orijinal olduğu da belirtilmelidir.
Araç hasar gördüğünde, tamirde geçen süreye isabet eden ulaşım giderleri veya iş durması kayıpları kasko teminatına dahil midir?
Sigortalı aracın kasko teminatına dahil olan bir kaza sonucu zarar görmesi halinde (çalınma hali hariç) makul tamir süresi içinde, taşıtın kullanım ve gelir kaybından doğan, özel araçlar için "ulaşım giderleri"; ticari araçlar için "iş durması" teminatları, belirlenen limitlerle sınırlı olarak ek prim ile teminat altına alınabilir.
Kasko sigortalı aracın çalınması halinde, tazminat ödenmeden bekleme süresi var mıdır?
Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder.
Trafik sigortasının primleri taksitlendirilebilir mi?
Sigorta şirketleri, Trafik sigortasının primini peşin tahsil ederler. Sigorta primi ödenmeden teminat başlamaz.
Ticari taksilerin trafik sigortası primi neden otomobiller için belirlenen primden çok daha yüksektir?
Primler her bir araç cinsinin hasar ve prim toplamlarına göre ayrı ayrı tespit edilir. Bir araç grubu fazla kazaya sebep oluyorsa, o grup araçların primleri daha yüksek tespit edilir. Kendi aracımın Trafik Sigortası arabamın hasarını karşılar mı?
Trafik Sigortası, sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup kendi aracınızın hasarını ödemez, bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir.
Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılar mı?
Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.
Motorlu Kara Taşıt Araçları İhtiyari Mali Sorumluluk sigortası manevi tazminat taleplerini karşılar mı?
Motorlu Kara Taşıt Araçları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ile manevi tazminat talepleri ek sözleşme ile teminat altına alınabilir.
Aracın kayıtlı olduğu il Trafik sigortası primini etkiler mi?
Evet, etkiler. Araç işletenlerine kayıtlı oldukları illere göre (link) Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen oranlarda il trafik hasar yoğunluğu indirimi yapılır.
Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırmış bir araca Trafik sigortasında indirim yapılır mı?
Evet, yapılır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa tabi yolcu taşımacılarının, yolcuya gelebilecek bedeni zararlar için bu Kanun gereğince Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırdıklarını belgelemeleri durumunda yüzde 20 oranında indirim yapılır.
Motorlu aracın kazaya karışıp karışmaması Trafik sigortasının primini etkiler mi?
Evet, etkiler. Sigorta şirketleri (link) Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen basamak ve oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yaparlar. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır.
Trafik sigortasında tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması, aracı mı yoksa işleteni mi takip eder?
Tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması işleteni takip eder.
Aracın çektiği römork, yarı römork veya çektiği başka bir aracın neden olduğu zararlar, çeken aracın trafik sigortasından karşılanır mı?
Evet, çeken aracın trafik sigortası araca bağlı çekilen römork, yarı römork veya çekilen diğer bir aracın neden olduğu zararları da kapsar. Ancak römorklar insan taşımada kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı ve özel şartlar içeren ek bir sorumluluk sigortası yaptırmaları gerekir. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar Trafik sigortası teminatı kapsamında mıdır?
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların teminat ve primleri ile ilgili bilgiler (link) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı içerisinde ayrıca açıklanmıştır.
Yarışa katılan araçların verecekleri zararlar trafik sigortası teminat kapsamında mıdır?
Yarışlara katılan araçların sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, yarış düzenleyenlerin, sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin teminat ve primleri ile ilgili bilgiler (link) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı içerisinde ayrıca açıklanmıştır.
Trafik sigortasında tedavi gördükten sonra ölen kişiye, hem tedavi, hem ölüm tazminatı ödenebilir mi?
Evet, poliçede belirtilen 2 ayrı teminatın 2 ayrı limitine kadar tazminat ödemesi yapılabilir; önceden ödenen tedavi giderleri ölüm tazminatından mahsup edilmez.
Ölüm, yaralanma sonucunda geçici veya kalıcı iş görememe hali oluştuğunda, trafik sigortası bu zararı öder mi?
Evet. Tedavi giderlerinin dışında, bu şekilde bir kayıp da varsa, yine aynı teminat limiti ile sınırlı olmak kaydıyla, trafik poliçesi tarafından ödenir.
Sigortalıya dava açılması halinde, bu giderler trafik sigortası kapsamında mıdır?
Evet. Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, Trafik sigortası bu masrafları da kapsar.
Trafik kazasında zarar görenler kazaya neden olan kişiye taleplerini ne kadar sürede yapmalıdır?
Zarar gören, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde talebini bildirmek zorundadır. Ancak bu süre her halükarda kaza tarihinden itibaren 10 yıl ile sınırlıdır. Bu süre bittikten sonra yapılacak talepler karşılanmaz.
Trafik sigortasında tazminat kaç gün içerisinde ödenir?
Trafik Sigortasında Tazminat gerekli belgeleri sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine iletildiği tarihten itibaren sekiz iş günü içerisinde ödenir.
Evinizi veya işyerinizi sigorta ettirirken nelere dikkat etmelisiniz?
Evinizi veya işyerinizi sigorta ettirirken, sigortacılıkta kullanılan “bina değeri” teriminin evinizin tamamıyla yeniden inşası halinde oluşacak maliyeti kastettiğidir. Yapı tipine göre bu maliyetler yaklaşık olarak hesaplanmıştır. Bina maliyetini beyan ederken bu hususu göz önünde bulundurmak gerekir.
Bu tarz sigortalarda, sigorta bedeli çok yüksek olmadığı sürece, ev veya işyerinizde teftiş yapılmaz. Sigorta bedeli olarak beyan ettiğiniz rakam kullanılır. Ancak, hasar anında hasar gören malın görülmesi, çalınma veya benzeri bir diğer sebepten, mümkün olmuyor ise görevli eksperler malın faturası gibi v.b. belge veya metotlara başvurabilir.
Antika, tablo, koleksiyon, değerli halı gibi özelliği olan varlıklar sigorta teminatına dahil edilebilir mi?
Ancak sigorta bedelleri poliçede ayrı ayrı belirtilmek kaydı ile ve ek sözleşme ile bu teminata alınabilir.
Sigortalı malın mülkiyeti değiştiğinde, yangın poliçesinin durumu ne olur?
Poliçenin tüm hak ve borçları, yeni sahibine intikal eder. Ancak 15 gün içerisinde sigortacıya durumun bildirilmesi gerekir; aksi takdirde sigortacının herhangi bir sorumluluğu olmaz. Yine de sigortacı veya yeni hak sahibi, sigortanın varlığını öğrendikten itibaren 8 gün içerisinde poliçenin iptalini isteyebilirler.
Sigortalının ölümü halinde, yangın poliçesinin durumu ne olur?
Poliçenin tüm hak ve menfaatleri, yeni hak sahiplerine devrolur.
Sigorta şirketi eksper raporu haricinde ödeme yapabilir mi?
Eksper raporları tazminat tutarının hesabında yol gösterici belgelerdir, bağlayıcılığı yoktur. Tazminat tutarı konusunda sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıklarda bağlayıcı karar verme yetkisi mahkemelerin veya sigorta şirketinin üye olması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonunundur.
Yangın sigorta poliçesinde prim nasıl tespit edilir? Her şirket farklı fiyat verebilir mi?
Yangın sigortalarına prim tutarı sigorta şirketlerince serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde serbestçe belirlenmektedir. Ev veya işyerlerini yangın ve yangın ek teminatları ile güvence altına alan poliçelerde prim tutarı sigorta şirketlerinin fiyatlandırma politikalarına ve satın alınan teminatların kapsamına bağlı olarak şirketten şirkete değişebilir.
Zorunlu deprem sigortasında tazminat ödenmesi ne şekilde olur?
Tazminat miktarının yasa ve poliçe hükümlerine göre tespit edilmesinden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu, sigorta bedelini aşmamak kaydıyla kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödemek zorundadır.
Zorunlu deprem sigortasında tazminat hakkının eksilmesi hali olabilir mi?
Binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına neden olan veya buna imkan veren malik veya intifa hakkı sahibi, meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığının veya arttığının tespit edilmesi durumunda bu tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder.
Zorunlu deprem sigortasında sigorta bedeli ödenen hasar tazminatı kadar eksilir mi?
Kısmi hasar halinde sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Sigorta bedelinin eksildiği hallerde, hasarlı binanın, hasardan bir gün önceki haline getirildiği tarihten itibaren başlamak üzere, gün esası ile prim alınmak suretiyle sigorta bedeli yükseltilir. Deprem sonucu tam hasar meydana geldiği takdirde, tazminatın ödenmesi ile birlikte sigorta teminatı sona erer. Zorunlu deprem sigortası ile depremin, yangın, infilak ve yer kayması dahil, sigortalı binalarda ve temellerinde, doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınmıştır.
Zorunlu deprem sigortası yaptırılmaması durumunda cezai yaptırım uygulanır mı?
Zorunlu deprem sigortasının uygulamaya konulmasını takiben, 27 Mart 2001 tarihinden itibaren, Zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekirken bunu ihmal edenler, bu sigorta kapsamında karşılanacak zararlar için doğal afetlerle ilgili mevzuat çerçevesinde hak sahibi olamamaktadırlar. Ayrıca tapu tescil işlemlerinde Zorunlu deprem sigortasının yaptırılmış olduğuna dair belgenin ibraz edilmesi mecburiyeti vardır.
Zorunlu deprem sigortasında eşyalar teminat kapsamında mıdır?
Zorunlu Deprem Sigortası sadece binaları kapsamaktadır.
Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için gerekli belge ve bilgiler nelerdir?
Sigortalının adı, adresi, telefon numarası, vergi kimlik numarası, sigorta ettirenin vergi kimlik numarası, sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, (ada, pafta, parsel, sayfa no.) inşa yılı ve yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu, evin brüt yüzölçümü ve mekanın kullanım şekli.
Hasar olduğunda hangi poliçeden ödeme yapılır?
Sigortalının hem Zorunlu deprem sigortası poliçesi hem de sigorta şirketinden düzenlettirmiş olduğu ihtiyari poliçesi var ise hasar Zorunlu deprem sigortası poliçesi kapsamında ödenir, aşan miktar için ihtiyari poliçe kapsamında ödeme yapılır.
Hasar ihbarı nereye yapılır?
Riziko'nun gerçekleştiği öğrenildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na veya poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin genel müdürlüğüne, bölge müdürlüğüne veya yetkili acentelerine hasar ihbarında bulunulabilir
İşveren Sorumluluk sigortası nedir?
Bir işyerinde işverene bir hizmet sözleşmesi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa tabi çalışanların işlerini yaparken kendisine veya üçüncü şahıslara vereceği zararlar nedeniyle işverene düşen kanuni sorumluluğu teminat altına alan bir sigortadır.
İşçi çalıştığı yerde meslek hastalığına yakalanırsa, İşveren Sorumluluk sigortasından faydalanabilir mi?
Meslek hastalığı standart teminatların dışındadır, ek teminatla poliçeye dahil edilebilmektedir.
İşveren Sorumluluk sigortası mecburi bir sigorta mıdır?
İşveren Sorumluluk sigortası isteğe bağlı bir sigortadır, zorunlu değildir.
Hırsızlık sonucu meydan gelen hasarı ödendikten sonra çalınan mallar kısmen veya tamamen bulunursa ne yapılmalıdır?
Sigortalı bu durumu sigortacıya bildirmek zorundadır. Sigortalı, bulunan şeyin değerini ödeyerek ya geri alır, ya da bulunan şeylerin mülkiyetini sigortacıya devreder. Geri alınma durumunda, bulunan şeylerde çalınma dolayısıyla bir kıymet eksilmesi meydana gelmişse, sigortacı bu zararı ödemek zorundadır.
Hırsızlıkta sonucu meydana gelen hasarın ödemesi ne zaman yapılır?
Çalınan sigortalı değerlerin bulunması için ilgili makamların yapacağı araştırmalar 30 gün içinde sonuçlanmadığı takdirde ilgili makamdan sigortalı değerlerin bulunamadığına dair yazılı beyanın alınmasını takiben ödeme yapılır. Bununla birlikte sigortacı belirlenen tazminatı rizikonun gerçekleştiğini belirleyen bilgi ve belgelerin kendisine ulaşmasından itibaren 30 gün içinde ödemek zorundadır.
Sigortalı malların mülkiyetinde bir değişiklik olduğunda Hırsızlık sigortası devam eder mi?
Sözleşme süresi içinde, menfaat sahibinin veya zilyedlik durumunun değişmesi halinde (ölüm hali hariç) sigorta sözleşmesi geçersiz olur. Poliçenin iptalinin geçerli olduğu tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esası üzerinden hesap edilir ve geri kalan süreye ait prim yeni hak sahibine verilir.
Ölüm halinde ise yeni hak sahibi sigortayı öğrendiğinde durumu sigortacıya 15 gün içinde bildirmelidir.
Cam Kırılması sigortasının teminat kapsamı nedir?
Poliçede gösterilen yerlerdeki cam ve aynalarda kırılma nedeniyle meydana gelecek hasarları teminat altına almaktadır.
Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk sigortası teminat kapsamı nedir?
Üçüncü Şahıs Mali Sorumluluk sigortası, sigortalının bizzat kendisinin veya yanında çalıştırdığı kişiler ile aile efradının, bir kaza sonucu üçüncü şahıslara verecekleri bedeni ve maddi zararları poliçede belirtilen limitlere kadar teminat altına almaktadır.
Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk sigortasında üçüncü şahıs sayılmayanlar kimlerdir?
Sigortalı gerçek kişiye bir hizmet veya vekalet ilişkisi ile bağlı olanlar, aile efradı (sigortalının eşi, evlad edindikleri, sigortalıyı evlat edinenler, sigortalı ile birlikte oturmaları halinde kardeşleri, damatları, gelinleri ve kendisi tarafından bakılan sair akrabaları, sigortalının eşinin usul ve füruu ile kardeşleri.) ile sigortalı tüzel kişinin sınırsız sorumlu ortakları ve yetkili kişileri üçüncü sahıs sayılmamaktadır.
Asansör Mali Sorumluluk sigortası teminat kapsamı nedir?
Ticari binalarda veya konut binalarında bulunan asansörlerde meydana gelebilecek kazalar nedeniyle üçüncü kişiler tarafından ileri sürülebilecek tazminat taleplerini belirli limitlere kadar teminat altına alan sigorta türüdür.
Asansöre kapasitesinin üzerinde kişini binmesi sonucu meydan gelen hasarlar karşılanır mı?
Ticari binalarda veya konut binalarında bulunan asansörlerde taşıma kapasitesinin aşılması sebebiyle meydan gelen zarar ve ziyanlar teminat dışında kalmaktadır.
Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk sigortasını kimler yaptırır?
Likit petrol gazını (LPG) depolayan, tüplere dolduran, doldurtturan, nakleden, doğrudan doğruya veya yetkili bayileri kanalıyla tüketiciye satan ve bu faaliyetlerinden dolayı ruhsat almak zorunda olan LPG şirketlerinin yaptırmak zorunda oldukları bir sigortadır.
Tüpgaz bayiinde gerçekleşen patlama sonucu, komşu binada meydana gelen hasarı Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası karşılar mı?
Likit petrol gazı firmalarının kendi markaları altında doldurdukları veya doldurttukları ve yetkili bayileri aracılığıyla ya da doğrudan pazarladıkları tüplerin kullanılmak üzere bulunduruldukları yerlerde infilak etmesi veya gaz kaçırması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) başkalarına vereceği bedeni ve maddi zararlar bu sigortadan karşılanacaktır. Ancak kullanım haricinde satılmak üzere yetkili bayilerde bulunan tüplerin infilak etmesi veya gaz kaçırması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) başkalarına vereceği bedeni ve maddi zararlarTehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası'ndan karşılanacaktır.
Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk sigortasını yaptırmak zorunlu mudur?
Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve yakıcı maddeleri üreten, depolayan, nakleden veya satanların yaptırmak zorunda olduğu bir sigortadır.
Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmayacaktır?
Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesindeyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber veriniz.
- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
- Trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortasi yok ise,
- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa
- Araçlardan herhangi birinin ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması (28240 sayili resmi gazete yazisi ile eklenmiştir
Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı doldurulması sırasında, tarafların anlaşamaması durumunda izlenmesi gereken yol nedir?
01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren Kaza Tespit Tutanağı'nın doldurulması için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla taraflar anlaşamazlarsa eskiden olduğu gibi trafik polisi çağırılmalıdır
Kazaya karışan tüm sürücüler tutanağı imzalamalı mı?
Kazaya karışan tüm araçların sürücülerinin tutanaği imzalamaları gerekmektedir. Tutanakta eksik imza bulunması halinde, tutanak işleme alınmayıp geçersiz sayılır.
Geçirdiğim maddi hasarlı kazada kendi aramızda tutanak tuttuk ancak bana yanlış kusur oranı verilmiş. Kusur durumuma itiraz etmek istiyorum. Yardımcı olur musunuz?
Kaza Tespit Tutanakları ile ilgili tutanakların sisteme girilmesi, evrakların takibi, eksper atanması ve en önemlisi kusur oranlarının belirlenmesi sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Merkezimizce yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kaza Tespit Tutanağı Uygulamasi ile ilgili Merkezimizin fonksiyonu; sigorta şirketlerinin tutanakları giriş yapabilecekleri, sigortalılarin tutanaklarını sorgulayabilecekleri bir sistem ve bu sistemin alt yapısını oluşturmaktır.
İtirazınızı bağlı bulunduğunuz sigorta şirketinizin hasar departmanı yetkilileri ile görüşmeniz gerekmektedir. Sonuç alamamanız durumunda hukuki haklariniz saklıdır.
Kaza Tespit tutanağı düzenledikten sonra trafik poliçemin bitmiş olduğunu fark ettim bu durumda ne yapılmalıdır?
Kaza tespit tutanağının geçerli olması için trafik poliçesinin yürürlükte olması gerekmektedir. Bu durumda tutanak geçersizdir. Kazaya karışan şirketler kendi aralarında kusur ve hasar oranlarına göre değerlendirme yapacaklardır. Kaza anında tarafların anlaşamaması durumunda izlenmesi gereken yol nedir?
01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren Kaza Tespit Tutanağı Uygulamasi için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla taraflar anlaşamazlarsa eskiden oldugu gibi Trafik polisi çağırılmalıdır
SORU-1) Aynı araçta bulunup ta, bulundukları aracın sürücüsü tam kusurlu ise, yaralanan kişi ya da vefat eden kişinin yakınları, bulundukları aracın sigortacısından tazminat talebinde bulunur ise, sigorta şirketi, araç sahibine rücu eder mi?
CEVAP-1) Uygulamada mağdurları en fazla düşündüren ve sigorta şirketlerine dava açılması noktasında çekimser kalmalarına neden olan durum budur. Örneğin, arkadaşının otomobilinde iken, arkadaşının tam kusurlu olarak kaza yapması neticesinde yaralanan kişi, arkadaşının kullandığı ya da ruhsat sahibi olduğu aracın sigortacısından maddi tazminat talebinde bulunabilir. Eğer sürücü, alkollü ya da ehliyetsiz değil ise, mağdura ödenen tazminat, sigorta tarafından, aracın işleteninden (ruhsat sahibinden) talep edilemez. Özetle, bu durumda tazminattan sadece sigorta şirketi sorumludur.
SORU-2) Trafik kazasında, çocuklarını kaybeden anne/baba, destekten yoksunluk maddi tazminatı talebinde bulunabilir mi?
CEVAP-2) Anne ve babanın maddi durumu çok çok iyi olsa dahi, destekten yoksunluk maddi tazminatı talebinde bulunabilir. Destek kavramı, sadece parasal destek olarak değerlendirilmediği için, yüksek mahkeme, bu talepte olumlu kararlar vermektedir.
SORU-3) Resmi nikahı olmayan eş, eşinin vefatı nedeniyle, destekten yoksunluk maddi tazminat talebinde bulunabilir mi?
CEVAP-3) Evet bulunabilir. Bu hususta yüksek mahkeme olumlu karar vermiştir
SORU 4) Trafik kazalarından kaynaklı tazminat davalarında zamanaşımı var mıdır?
CEVAP 4) Olay tarihinden itibaren hesaplanmak üzere, vefat var ise 15 yıl, yaralanma var ise 8 yıldır.
SORU 5) Trafik kazalarında, sigortacıların sorumluluğu ne kadardır ve neleri kapsamaktadır?
CEVAP 5) Sigorta poliçeleri, 2013 yılı için kişi başı bedeni zararlar için 250.000-TL ve sağlık giderleri 250.000-TL olmak üzere toplam 500.000-TL ile sorumludur. Bedeni zararlar kapsamında, geçici ve daimi işgöremezlik zararları karşılanmaktadır. Sağlık giderleri kapsamında, sağlık giderleri ile bakıcı gideri karşılanmaktadır.
SORU 6) Tek taraflı tam kusurlu olarak gerçekleşen trafik kazalarında, müteveffanın destekte bulunduğu kişiler, aracın sigortasından tazminat talebinde bulunabilir mi?
CEVAP 6) Evet bulunabilir. Bu hususta Yargıtay görüş değiştirdiğinden, olumlu kararlar verilmektedir.
SORU 7) Çift taraflı kazada, kısmi müteveffa kusurlu ise, yine müteveffanın kullandığı aracın sigortacısından, destekte bulunduğu kişilerce destek tazminatı talep edilebilir mi?
CEVAP 7) Evet talepte bulunulabilir. Yakın zaman öncesinde, YHGK tarafından bu yönde olumlu karar alınmıştır. Müteveffanın kusuru oranında, ilgili sigortadan talepte bulunulabilir.
SORU 8) Sigortalar, hangi durumlarda rücu ederler?
CEVAP 8) Aracı kullanan alkollü , ehliyetsiz ya da kasıtlı olarak kazaya neden olundu ise, sigorta, ilgiliye rücu edebilir.
SORU 9) Trafik kazasında vefat eden kişinin mirasçılarının, mirası reddetmesi, destekten yoksunluk tazminatına herhangi bir etkisi olur mu?
CEVAP 9) Hayır olmaz. Mirasın reddi işlemi, destekten yoksunluk tazminatına olumsuz etki edecek bir işlem değildir.
SORU 10) Trafik kazasında vefat eden kişinin, destekte bulunduğu kişilerin, hak ettikleri destek tazminatına, herhangi bir borç nedeniyle haciz konulabilir mi?
CEVAP 10) Destekten yoksun kalma tazminatlarına, hiçbir borç nedeniyle haciz konulamaz.Haczedilmezlik yasağına tabi bir olgudur. Ayrıca, takas işlemine de konu edilemez.
SORU 11) Ceza davasında şikayetten vazgeçmek, hukuk davasında tazminat haklarından feragat anlamına gelir mi?
CEVAP 11) Hayır gelmez. Tazminat haklarından feragat anlamına gelmesi için, ceza yargılamasında, ayrıca ve açıkça tazminat haklarından da feragat edildiği hususunun belirtilmiş olunması gerekir.
SORU 12) Zorunlu trafik sigortası bulunmayan kusurlu aracın neden olduğu zararlar için herhangi bir sigorta var mıdır
CEVAP 12) Evet vardır. Bedeni zararlar açısından zorunlu trafik sigortası limitlerine kadar olmak üzere, güvence hesabı devreye girmektedir.
SORU 13) Yabancı plakalı araçların neden olduğu kazalarda Türkiye'de muhatap var mıdır?
CEVAP 13) Kazaya neden olan yabancı plakalı aracın uluslararası geçerliliği olan "yeşil kart" sigortası var ise, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, ilgili sigortacıya izafeten yasal sorumlu olmaktadır. İlgili sigorta adına her türlü celbi kabul etme yetkisine sahiptir.
SORU 14) Yabancı plakalı araçların sigorta teminatları Türkiye'deki gibi midir?
CEVAP 14) Yabancı plakalı araçların sigortacıları ( özellikle avrupa kökenli ), çok yüksek teminatlara sahiptir. Örneğin Fransa'da "limitsiz" , Hollanda'da 7.500.000 Euro vs. Yabancı plakalı araçların sigortacıları, manevi tazminat taleplerini de poliçe kapsamında ödemektedir.
SORU 15) Trafik kazası sonrasında, yaralının acil olarak kaldırıldığı "özel hastane", gerçekleştirdiği tüm işlemler için, yaralıdan ya da ailesinden bedel talebinde bulunabilir mi?
CEVAP 15) Hayır bulunamaz. Trafik kazalarından kaynaklı olarak acilen özel hastane tarafından yapılan işlemler, sigorta tarafından karşılanır. Yaralıdan ya da yakınından bedel talep edilmesi, hastanenin kapatılmasına varacak kadar ciddi yaptırımlar içermektedir.